Speak the words and Speak the words Set do not recognize voice in Moodle

Hi!

I just installed from the moodle website the mod_hvp_moodle33_2017083100 update of H5P and tried to add some of the speaking activities, but it doesn't register any voice. It just stays on Listening. I am using moodle 3.1 (with Evolve-d theme) and the most up to date version of Chrome. I even tried embedding the sample activites from the hp5 website, and they also didn't work. They DO work when I use them from the h5p website in the same browser with the same laptop, but not within my moodle. Please help, I love your tool and would love to use it!

 

Thanks,

 

Joe

 

 

febster's picture

Hi there! 

Yes, I have the same problem and have submitted the same issue just yesterday. It is not moodle related. I also contacted my host provider and they could see nothing in the error logs...I also tried different languages, but to no effect. My page is http://www.chinesebuddy.com/greetings-song-review/ if you want to see...

Hopefully others will know some work arounds! :-)

Timothy

Glad to hear I'm not alone. Hopefully this will lead to a solution. Nice page and activities by the way. Very visual and interactive.

BV52's picture

Hi expressyourself,

Can you please provide a sample site so that we can compare this with timothy's site.

-BV52

It's the exact same problem. It just keeps listening and listening and doesn't recognize any voice, just like his is. If necessary I could create a test course and show you, but it's the same as his site shows.

BV52's picture

Hi expressyourself,

Can you please do that, one activity will do. I've tested the site Timothy provided and I can reproduce the issue. I already have some theories but it's would be great to have some comaparison :-)

-BV52

Hey BV52,

I have opened a course in my platform for you to see it for yourself. You can access through www.expressyourselfit.com USERNAME h5p and PASSWORD h5p. Once inside, click on my courses at the top of the page and you will find the course. 

Let me know what you think.

 

Thanks,

 

Hi,

I have the same problem, on my page https://www.espanol-con-jessi.com/online-kurz-spanelstiny-pro-uplne-zaca... I use many of the h5p content, but the "Record your voice" is the only one which doesn't work, it keeps saying "Listening..." and that's it. You can find it on the page in the part called "EJERCICIO 8".

Could you please help me? This particular content with the voice recording was the main reason I decided to start to use h5p and now it's the only type of exercise not working :(

Thank you in advance for your help.

Have a nice day,

Jessica

Is it possible that you are not using a secure connection? https://...

BV52's picture

Thank you for pointing this out @mattgig. I think this may be what is causing the issue. What I noticed when testing Timothy's site is that my mic has been blocked and I tried in vain to find a way to unblock it.

Sorry @expressyourself I am unable to login to the site with a username/pword error message (although I would say the login page spooky awesome).

-BV52

Sorry, try again. It should work now. I'm looking into making it a secure site to see if that fixes the problem. I hope it does.

BV52's picture

Hi expressyourself,

Thank you for the sample content. It has the identical issue with Timothy. Mkaing it a secure site should resolve this.

-BV52

febster's picture

Yes...That did the trick. at https://www.chinesebuddy.com/greetings-song-review now works...Yah, makes total sense. Perhaps there should be a note made of this in the content type description. I'd imagine not a few people might encounter this issue. :-)

Cheers guys!

Best,

Timothy

BV52's picture

That's good to hear Timothy and again thank you everyone for the help.

-BV52

Thanks for the help!!

Hi, 

I have the same problem and it is already a secure site. Does someone have any idea how I can solve it? :-(

Thank you

BV52's picture

Hi ItaLiS,

In order to give your bug report the best chance of getting answered, please include the following information:

  1. Detailed steps to reproduce the bug (exactly how and when did it happen)
  2. Platform and version number. E.g. Drupal, Wordpress, Moodle.
  3. Mobile or Desktop
  4. Browser: Chrome, Firefox, Safari etc
  5. H5P plugin version
  6. H5P content type and version (if a content type was used), and a sample URL or attached H5P.
  7. Any browser console errors
  8. Any PHP errors
  9. Screenshots if it's a visual problem

The more information you provide, the quicker the community will be able to fix it and the quicker you'll have a working solution!

-BV52

  1. Detailed steps to reproduce the bug (exactly how and when did it happen):  I created an interactive content using Italian language. On the h5p site (3+2=5 sample)  everything works fine. Then I embedded the content in my moodle https site (precisely in a moodle lesson) and when I speak I get only the listening icon, no answer is registered 
  2. Platform and version number: Moodle 3.5
  3. Desktop
  4. Browser: Chrome
  5. H5P plugin version 1.9
  6. H5P content type and version (if a content type was used), and a sample URL or attached H5P: Speak the Words Set - attached downloaded H5P
  7. Any browser console errors: I have had no notifications
  8. Any PHP errors:  no notifications
  9. Screenshot attached

Something is probably inaccurate. Sorry, I did my best to be clear

Thanks for your help!

 

Attachments: 
otacke's picture

Hi ItaLiS!

Your description is pretty accurate, thanks! Could you please check the developer console for JavaScript messages? You can open the console by pressing F12. Then reload the page with the interaction and click the "push to speak" button. I know, you already listed that as #7, but just to be sure ... It's usually the best hint to problems.

Cheers,
Oliver

Hi Oliver!

Yes, you are right! But I don't know how to solve the problem. Attached is a screenshot...

Thank you :-)

Attachments: 
otacke's picture

Hi back!

The message indicates that there's a "cross-origin problem". Is the content located on the same domain as moodle? Or is it embedded from a different website?

Best,
Oliver

Hi Oliver,

I am back again (sorry for being so slow... I am very busy these days). As my Moodle partner recommended, I purchased a domain re-directed to my moodle page (through the Moodle partner server). Then, because I need H5p in a Moodle lesson, I use it as iframe directly from h5p web site. 

Tina 

 

 

BV52's picture

Hi Tina,

Thank you for the additional information and now it's all clear what is causing the issue. An update to Google Chrome blocks mic and camera permission for cross origin Iframe. Since you are hosting the activities in H5P, Chrome is not allowing you to enable your mic. There is a fix for this and should be included in the next release. I apologize I do not have a timeline yet when it will be released.

-BV52 

Ok. I hope it will be soon. 

Thanks! 

Joblinsky's picture

Hello,

Has this issue been solved yet? I am trying to embed "Speak the words" on Thinkific but there is no way to enable the mic. It only works on h5p.org, but not in an iframe.

Thanks!

BV52's picture

Hi Joblinsky,

I'm afraid not but you can use a workaround provided in this thread. Please note that this not work for all sites.

-BV52

Is there any way to add to or submit to the library for the H5P [speak the words] task?
I teach English and use this for students to practice pronunciation. Often there are words that are not recognized at all or are recognized as something completely different. The word FUR does not even register as a spoken word. It just sits there listening as if you have said nothing. What's the solution?

otacke's picture

The code of Speak the Words is openly available, but I assume you are more interested in the engine that provides the speech2text conversion. That is done by your browser, or with what ever your browser implements the WebSpeechAPI, and Speak the Words does not have an influence here.

Hello. I have been using Speak the words set for a long time on Moodle. Before no punctuation marks were needed when creating the activity and all worked very well and my students were happy with this activity. However, since months ago, I cannot tell when exactly, the voice recognition adds systematically a punctuation mark even for a word. This created disasters. From my side, I manage to include punctuation marks in settings even if sometimes it becomes odd. And everything works properly for me. But from the students' side, nothing works anymore. This is driving everyone crazy. Could you please remove the punctuation recognition for Chinese?

otacke's picture

It is not Speak the Words that does the voice recognition, it is the browsers' respective engine.